Pentru a asigura conditii adecvate tinerilor din institutiile de invatamint


Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a vizitat, pe 4 iunie, Universitatea Libera Internationala din Moldova (ULIM), unde a discutat cu studentii acestei institutii de invatamint superior diverse probleme de actualitate cu care se confrunta studentii din Republica Moldova si oportunitatile oferite tinerilor pentru valorificarea pe deplin a capacitatilor si cunostintelor obtinute, incadrarea plenara in viata social-politica a tarii.

In discursul rostit in fata tinerilor, Presedintele a exprimat multumiri corpului profesoral si studentilor ULIM pentru invitatia lansata de a vizita aceasta institutie, exprimindu-si satisfactia in legatura cu intilnirea de azi care ofera posibilitatea consolidarii interactiunii stabilite intre autoritatile statului pe de o parte si tineretul studios – pe de alta parte. Vladimir Voronin a subliniat importanta dialogului, care a luat amploare in cadrul Anului Tineretului, pentru identificarea problemelor cu care se confrunta studentii si a solutiilor de depasire a acestora.

Vladimir Voronin a reiterat si cu aceasta ocazie insemnatatea acordata de catre conducerea tarii procesului de pregatire a unor cadre de inalta calificare, apte sa-si aduca aportul esential la dezvoltarea si prosperarea Republicii Moldova. Presedintele a exemplificat prin faptul prezentei in Guvernul Republicii Moldova, condus de Zinaida Greceanii, a unor functionari tineri, cu viziuni moderne, cu capacitati de conducatori de tip european. In mare parte, anume gratie promovarii tinerilor specialisti in administratia publica centrala, la functii de raspundere in cadrul diverselor institutii de stat Republica Moldova a si obtinut succese importante in diverse domenii ale economiei nationale, a opinat Vladimir Voronin.

Presedintele a subliniat eforturile conducerii tarii de mentinere si de valorificare a acestei baze de dezvoltare social-economica acumulate pe parcursul ultimilor opt ani. Totodata, seful statului a mentionat impactul negativ al recesiunii globale, dar si al situatiei politice dificile din Republica Moldova asupra stabilitatii sociale si economice a tarii noastre.

In aceasta ordine de idei, Vladimir Voronin a regretat faptul ca nu s-a reusit atingerea unui consens politic cu fortele de opozitie, mentionind ca aceasta problema ar putea afecta procesul de aplicare a programului de masuri anticriza, elaborat de Guvernul tarii in contextul recesiunii globale. In acelasi timp, seful statului a tinut sa accentueze ca partidul de guvernamint va depune toate eforturile in vederea mentinerii stabilitatii situatiei social-economice din tara, amintind ca actuala conducere si-a demonstrat de mai multe ori capacitatea de depasire cu succes a unor situatii complicate. De asemenea, potrivit Presedintelui, pentru autoritatile tarii vor ramine nestramutate principiile independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale a statului, precum si obiectivul de edificare a unei Moldove europene cu cetateni prosperi. In acest sens, seful statului le-a urat tinerilor succese in procesul de studii si in aplicarea plenara a cunostintelor obtinute. Presedintele a asigurat ca autoritatile Republicii Moldova vor intreprinde si in continuare masuri hotarite in vederea asigurarii unui cadru favorabil de activitate corpului didactic si a unor conditii adecvate de studii – tinerilor din institutiile de invatamint de toate nivelurile.

In urma discutiilor purtate cu seful statului, Senatul Studentesc ULIM a inaintat mai multe propuneri menite sa imbunatateasca procesul de studii in cadrul acestei institutii de invatamint superior, dar si sistemul educational in ansamblu.

Astfel, s-a propus organizarea procesului de admitere in institutiile de invatamint superior in baza unui concurs selectiv; stabilirea baremului de admitere la anul I universitar, prin admiterea doar a posesorilor actelor de studii cu o medie nu mai mica de „6,5”, detinatorii actelor de studii cu o medie mai mica de „6,5” urmind sa-si continue studiile in institutiile de invatamint vocational-tehnice. De asemenea, Senatul Studentesc al Universitatii Libere Internationale din Moldova a propus accesul in aulele universitare doar a cadrelor didactice tinere care detin actul de studii al ciclului II – masterat, scopul acestei initiative fiind promovarea unor valori educationale performante, precum si consolidarea imaginii tarii noastre peste hotare.

In contextul aderarii R. Moldova la Procesul de la Bologna studentii ULIM au propus ca studiile la ciclul II – masterat sa fie obligatorii pentru absolventii ciclului I – licenta. Astfel, continutul studiilor superioare obtine un caracter integral. In acest sens senatul mentioneaza oportunitatea adoptarii diferentiate de catre Ministerul Economiei si Comertului, in comun cu Ministerul Finantelor, precum si Ministerul Educatiei si Tineretului, a grilei de angajare si salarizare a absolventilor cu studii superioare dupa absolvirea ciclului I – licenta si, respectiv ciclului II – masterat.

Printre propunerile studentilor ULIM se mai numara adoptarea unui program de lunga durata la nivel national in vederea sustinerii familiilor tinere si imbunatatirii continue a situatiei demografice. De asemenea, Senatul Studentesc ULIM propune elaborarea unui program strategic de promovare si sprijinire a tineretului studios in scopul motivarii tinerilor de a reveni in patrie pentru a contribui la dezvoltarea localitatii de origine.

Reclame

3 gânduri despre &8222;Pentru a asigura conditii adecvate tinerilor din institutiile de invatamint&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s